Tavan vantilatörleri son dönemin popüler ısıtma ve soğutma sistemleri arasında yer alıyor. Böylesine popüler bir hale gelmesi aynı zamanda pek çok önemli soruyu da gündeme getirdi. Biz de vantilatör açıkken cam açılır mı ya da vantilatör kanatları nasıl olmalı gibi soruların cevaplarını bu içerikte açıklamaya çalıştık. Şimdi hep birlikte tavan vantilatörü ne işe yarar, kullanıcılarına ne gibi avantajlar sunar ve benzeri soruların cevaplarına bakalım.
Havalar ısınmaya başladığı zaman hem iç mekânlarda hem de dış mekânlarda serinlemek için yardımcı araçlara ihtiyaç duyulur. İlk akla gelenler genelde klima ve ayaklı vantilatör olsa da, bu ikisinin yanında tavan vantilatörü de oldukça güçlü bir alternatiftir. Tavan vantilatörleri bir yandan serinletme etkisi ile öne çıkarken bir yandan da hava akışını sağlayarak solunan havayı temizleme özelliği ile de fark yaratır. Ev tipi kullanım için uygun olduğu kadar ofislerde ya da çeşitli yaşam alanlarında da değerlendirilebilir.
Yaz aylarında saat yönünün tersinde dönüş sağlayarak hava akışını aşağıya yönlendiren ve ortam havasının ılık bir hale gelmesini sağlayan tavan vantilatörleri, kış aylarında ise saat yönünde dönerek hava akışını yukarı doğru sağlar. Bu özelliğinin yanı sıra havada bulunan nemin, tozun ya da kötü kokunun engellenmesine yardımcı olur. Tavan vantilatörlerinin bu kadar fazla tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri, klima ile karşılaştırıldığı zaman çok daha düşük enerji maliyetlerine sahip olmasıdır. Tüm bunların dışında eğer küçük bir alanı serinletmek istiyorsanız, bu alan için satın alacağınız bir tavan vantilatörünün fiyatı muhtemelen klima maliyetlerinden çok daha düşük olacaktır. Şimdilik bu anlattıklarımızın tavan pervanesi ne işe yarar sorusunun cevabı için yeterli olduğunu düşünüyoruz.
Tavan vantilatörleri kış aylarında yaz aylarında olduğunun aksi yönde çalıştırılır. Yani kışın çalıştırılması gereken yön saat yönüdür. Bu şekilde hava akışı yukarı doğru sağlanmış olur ve odadaki sıcak hava odanın tamamına yayılır. Fakat böyle bir durumda pencere açarsanız, dışarıdaki soğuk hava içeri girer ve ortam ısısı hızla dönmeye başlar. Dolayısıyla soğuk havada içeride gezineceği için ortam hızlı soğur. Bu yüzden kış aylarında tavan vantilatörü çalışırken pencere açmak pek de mantıklı bir adım değildir.
Peki yaz aylarında vantilatör çalışırken pencere açılır mı ve tavan vantilatörü ayarı nasıl olmalı? Standart ayaklı vantilatör bir yandan sizi serinletirken bir yandan da pencereye doğru döndürüldüğünde sıcak havanın hızlı bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. Tavan vantilatörleri de yalnızca serinleme hissiyatı vermekle kalmaz, aynı zamanda ortamda bir hava sirkülasyonu sağlayarak havanın temizlenmesine yardımcı olur. Dolayısıyla camların açık kalması içeriye temiz hava girmesi açısından önemlidir. Yani kısacası yaz aylarında tavan vantilatörü çalışırken pencerenizi açabilir, kış aylarında ise kapatabilirsiniz. Peki aydınlatma konusunda da yardımcı olan vantilatör ışık ne işe yarar ve ne gibi avantajlar sunar?
Aydınlatmasız tavan vantilatörü bulunan odalarda genellikle avize bulunmaz. Böyle durumlarda alanların aydınlatılması için spotlar ya da çeşitli lokal aydınlatmalar yardımcı olur. Yani aslında iki farklı elektrik masrafı oluşur. Bir diğer yandan aydınlatma tepe ışığı kadar etkili olmaz. Tüm bunlara ek olarak avizenin ve tavan vantilatörünün bir arada kullanıldığı durumlarda kalabalık bir görüntü oluşur. Hem bu kalabalık görüntüden kurtulmak hem de elektrik masraflarından kurtulmak için aydınlatmalı tavan vantilatörlerinin kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.
Hunter Fan başta olmak üzere pek çok farklı marka aydınlatmalı tavan vantilatörü seçenekleri sunar. Bu seçenekler arasında geleneksel ve modern tasarımlar bulmak mümkündür. Oğuzhan, Breeze, Beacon International, Modern Fan ve Fanimation gibi markalar aydınlatmalı tavan vantilatörü konusunda fark yaratmakla birlikte, Hunter Fan sunmuş olduğu ömür boyu motor ve sessizlik garantisi ile öne çıkar.
Eğer vantilatör dönerken takılıyor ise, bunun genellikle 4 temel nedeni vardır. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Kanatta standart olarak kabul edilen materyallerin dışında bir materyal kullanılması ya da kanadın montajının doğru şekilde yapılmaması kanatlarda yamulma meydana getirir. Bu da takılma ve sallanmaya neden olur.
Eğer kanatlar ölçülere uygun hazırlanmamışsa ya da balans ayarı düzgün şekilde yapılmamışsa sallanma ve takılma olabilir.
Tavan vantilatörlerinin motorlarında kullanılan rotlar kalitesiz olduğunda vantilatörün balans ayarı bozulabilir. Böyle durumlarda tavan vantilatörünün merkez noktasından kaynaklı takılmalar meydana gelebilir.
Montaj sırasında ucuz ve kalitesiz parçaların kullanılması takılma ya da sallanma gibi problemler yaratabilir.
Bu sorunlarla karşılaşmamak ya da mevcut sorunları çözmek için kaliteli materyallerin kullanıldığı bir tavan vantilatörü almak gerekir. Aynı zamanda montajın güvenilir ekipler tarafından doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi, balans ayarının düzgün şekilde yapılması önemlidir. Bu noktada vantilatör yanar mı sorusu gündeme getirilebilir. Nitekim tavan vantilatörünün kalitesiz olması, montajın doğru yapılmaması ya da kanat ayarının olması gerekenden çok daha kötü yapılması gibi durumlar tavan vantilatörünün takılmasına ve motorun yanmasına neden olabilir. Bu yüzden daha büyük masraflar ile karşılaşmamak için kaliteli ve güvenilir vantilatörlere ve teknik ekiplere yönelmek gerekir.
Yukarıda vermiş olduğumuz bilgiler tavan vantilatörleri ve karşılaşılabilecek sorunlar ile ilgili yeterli bilgi vermiş olabilir. Fakat bazı önemli noktalara değinmekte fayda var:
Hava sirkülasyonu oluşturmak konusunda son derece etkili cihazlar olan tavan vantilatörleri, özellikle yüksek ısının olmadığı alanlar için oldukça uygundur. Standart bir tavan vantilatörünün düşük hızlarda bile 1 dakika içerisinde 150 tur attığı düşünülürse, bu rakamın ortam havasını serinletmek açısından yeterli olduğunu söylemek mümkündür.
Tavan vantilatörlerindeki kanat sayısı markalara ve üretilen modellere göre farklılık gösterir. İdeal olarak 4 kanatlı tavan vantilatörleri olsa da, 3 kanatlı ya da 5 kanatlı tavan vantilatörleri de bulmak mümkündür. Burada kanat sayısı önemli olduğu kadar kanatların boyları da büyük önem taşır. Kanat uzunluğu genellikle odanın büyüklüğü ile ilişkilidir. Odaların büyüklüğüne göre olması gereken kanat uzunlukları şu şekildedir:
15-25 metrekare ya da küçük olan odalarınız için 107 ila 112 cm’lik kanat uzunluğu,
25 ila 30 metrekare aralığındaki odalarınız için ise 132 ila 137 cm’lik kanat uzunluğu gerekir,
Ayrıca bazı markaların ürettiği bazı modellerde 105 cm’den kısa ve 120 cm’den uzun kanat uzunlukları ile karşılaşmak da mümkündür.
Tavan vantilatörlerinin kullanım ömrünü belirleyen pek çok faktör bulunur. Bunların en başında elbette üretim sırasında kullanılan malzemelerin kalitesi gelir. Ayrıca garantili ve garanti süresi uzun olan bir tavan vantilatörü satın alırsanız çok daha uzun ömürlü bir kullanımdan bahsedilebilir. Eğer sorunsuz şekilde ve uzun yıllar kullanabileceğiniz bir tavan vantilatörü arıyorsanız, ömür boyu motor ve sessizlik garantisi sunan Hunter Fan markasını tercih etmenizi öneririz.
Diğer Linkler
Dekoratif, Kaliteli ve Aydınlatmalı Tavan Vantilatörü
Hunter Fan Türkiye
- Oğuzhan Vantilatör -
- Tavan Vantilatörü -
- Tavan Pervanesi -
Kaliteli Tavan Vantilatörü ve Tavan Pervanesi Markalarının
Türkiye Distribütörü ve Teknik Servisi
TAVAN VANTİLATÖRÜ SERVİSİ - TAVAN VANTİLATÖRÜ MONTAJI
Dumlupınar Mahallesi Çınarlı Sokak No: 21 Nuhoğlu 2. Etap B Blok Mağaza 4
PK:34720 Fikirtepe - Kadıköy / İSTANBUL
Tel : +90 (216) 369 18 11 Fax : +90 (216) 302 86 92
"HUNTER®" is a registered trademark of Hunter Fan Company - "HUNTER®", Hunter Fan Company' nin tescilli ticari markasıdır.
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.